SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY

SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY

SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY – CZYM WARTO GO ZASTĄPIĆ?

W wielu produktach spożywczych sacharoza jest zastępowana syropami wysokofruktozowymi, ponieważ ich stosowanie jest tańsze, łatwiejsze, oraz bardziej wydajne – niestety nie do końca zdrowe.

Od sacharozy różnią się one tym, że zamiast dwucukru zawierają wolną glukozę oraz wolną fruktozę w różnych proporcjach. Syrop wysokofruktozowy jest stosowany jako środek słodzący między innymi w produkcji dżemów, wsadów owocowych, kandyzowanych owoców, likerów, do słodzenia napojów gazowanych i niegazowanych. Główne problemy zdrowotne wynikające ze stosowania syropu glukozofruktozowego polegają na tym, że glukoza i fruktoza posiadają inne szlaki metaboliczne. Fruktoza omija etap katalizowany przez fosfofruktokinazę. Prowadzi to do nasilenia syntezy kwasów tłuszczowych. Fruktoza jest dość szybko przekształcana w związki będące prekursorami kwasów tłuszczowych. W konsekwencji dochodzi do wzrostu stężenia lipidów, wzmożonej syntezy triacylogliceroli i do stłuszczenia wątroby. Wchłonięta z fruktozą glukoza pobudza wydzielanie insuliny, co wzmaga wszystkie wymienione procesy. W wyniku regularnego spożywania produktów zawierających syrop wysokofruktozowy dochodzi do wzrostu apetytu, rozwoju insulinooporności, czyli zmniejszenia wrażliwości tkanek obwodowych na insulinę. Obecność większych ilości fruktozy w diecie może prowadzić do zaburzenia odczuwania głodu i sytości, ponieważ fruktoza nie pobudza wydzielania insuliny i leptyny – hormonów, które wpływają na ośrodek sytości. W codziennej diecie fruktozie zazwyczaj towarzyszy glukoza. A takie połączenie zwiększa syntezę tłuszczu. Należy zaznaczyć, że okazjonalne spożywanie produktów zawierających syrop wysokofruktozowy nie jest niebezpieczne dla zdrowia. Niekorzystne efekty zaobserwowano, przy większych zawartościach fruktozy w diecie (35 – 65% składu diety). Warto jednak zwrócić uwagę, że spożycie jednej porcji (250 -300 g ) produktu słodzonego syropem wysokofruktozowym stanowi już całodobową dopuszczalną ilość cukrów prostych w diecie. Zaleca się aby ilość energii pochodząca z cukrów prostych w dziennej diecie, nie przekraczała 10% wartości energetycznej diety. Dziś powstaje jednak coraz więcej produktów, które w swoim składzie zamiast tradycyjnej sacharozy lub syropu glukozowofruktozowego zawierają miód, cukier kokosowy, erytrytol, ksylitol i takie warto wybierać do codziennej diety.

Na podstawie: Sadowska J, Rygielska M., Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności., Żywność, nauka, technologia,  p. 14-26

Wszystkie komentarze

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, wypełnij wszystkie pola poniżej