CZĄSTECZKI, KTÓRE WPŁYWAJĄ NA DŁOGOWIECZNOŚĆ…

CZĄSTECZKI, KTÓRE WPŁYWAJĄ NA DŁOGOWIECZNOŚĆ…

Niektóre cząsteczki zawarte w żywności mogą tak wpływać na fragmenty DNA, że regulują długość życia. Potrafią zahamować geny starzenia (gerontogeny) i aktywować genu długowieczności (Longevity Assurance Genes). Inteligentne molekuły (smat molecules) są naturalnymi lekami, stopniowo wyodrębnianymi i wraz z produktami, z których pochodzą ocenianymi w badaniach klinicznych. Do dziś zidentyfikowano: - kwercetynę (zawartą w szparagach, kaparach, gorzkiej czekoladzie, cebuli, sałacie, jabłkach); - resweratrol (winogrona); - kurkuminę (kurkuma); - antocyjany (czerwone pomarańcze, czerwona kapusta, wiśnie, truskawki, owoce leśne, bakłażany, czerwone jabłka, fioletowe ziemniaki, ciemne śliwki, radiocchio, czarne winogrona); - galusan epigallokatechiny (czarna i zielona herbata); - fizetyna (kaki, truskawki, jabłka); - kapsaicyna (pikantna papryka i chili).

Wszystkie komentarze

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, wypełnij wszystkie pola poniżej