ZIARNA ZBÓŻ I PRODUKTY ZBOŻOWE

ZIARNA I PRODUKTY ZBOŻOWE

Pełne ziarna zbóż to najlepsze źródło węglowodanów złożonych, czyli tych składników, z których uzyskujemy glukozę, źródło naszej energii. Najlepsze jest to pełnoziarniste. Dlaczego?

Kiedy ziarno oczyścimy, traci ono osłonkę i wiele cennych substancji. Znikają witaminy z grupy B, minerały, białko, fitozwiązki, nierozpuszczalny błonnik. Przepada również kiełek, który po zasadzeniu daje początek nowej roślinie, a w raz z nim witaminy – witamina E – silny przeciwutleniacz, wapń, fosfor, magnez, kwas alfa-linolowy, który nasz organizm przetwarza na słynne omega-3. W pełnoziarnistym chlebie i ryżu zapewniamy sobie szereg cennych składników i nierozpuszczalnego błonnika. Jeden rodzajów błonnika rozpuszczalnego zawarty w jęczmieniu i owsie – betaglukan chroni układ krążenia. Obniża stężenie cholesterolu LDL głównego winowajcy w procesie powstawania miażdżycy. Okrywa nasienna zawiera również szereg inych cennych substancji takich jak: fenole, witaminy, sole mineralne. Zboża i produkty pełnoziarniste powinny zajmować w diecie jedną czwartą posiłku. Warto więc spożywać: komosę ryżową, ryż pełnoziarnisty, mąki pełnoziarniste oraz ziarna częściowo oczyszczone. W ostatnim czasie opinię „cudownego ziarna” zdobyła komosa ryżowa, uprawiana przede wszystkim w Andach. Zawiera naprawdę dużo białka (14% na 100g ) i warto zaznaczyć, że jest to białko o wysokiej jakości biologicznej, to znaczy bogate w niezbędne aminokwasy. Zawiera lizynę ( ponad dwa razy więcej niż inne zboża), która wchodzi w skład kolagenu i włosów, bierze udział w odkładaniu wapnia w kościach, tworzeniu przeciwciał, enzymów i hormonów, oraz w procesie wzrostu.

Ziarna przeciwcholesterolowe

Owies łuskany i jęczmień bezłuskowy dostarczają błonnika rozpuszczalnego, betaglukanu, który obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL, głównego czynnika w powstawaniu miażdżycy. Owies nie tylko chroni układ krążenia, ale również ma najniższy indeks glikemiczny jest więc idealny dla diabetyków.

Bezglutenowe

Które z ziaren mogą jeść chorzy na celiakię? Wszystkie wolne od glutenu, białka, którego nie tolerują. A więc: kukurydzę, produkty kukurydziane np. polenta, oraz ryż, komosa, amarantus, gryka.

ziarna 4_800x535.jpg

Wszystkie komentarze

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, wypełnij wszystkie pola poniżej