Nowe produkty

MIÓD

MIÓD

Poza źródłem energii, jakim są cukry proste, miód dostarcza do naszego organizmu wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania jak mikro- i makroelementy. Regularne spożywanie miodu wspomaga układ immunologiczny. Dzięki aktywności enzymów wytwarzanych w gruczołach pszczół następuje zahamowanie wzrostu drobnoustrojów. Kolejnym enzymem znajdującym się w miodzie jest lizozym – glikozydza, która powoduje rozerwanie ściany komórkowej bakterii. Dodatkowo działanie bakteriobójcze miodu zapewniają również substancje pochodzące z nektaru roślin, olejkowych i ze spadzi drzew iglastych, takie jak: tymol, cyneol, α bisabolol, α i β-pinen kamfen oraz kadynen. Aktywność antybakteryjną wykazują występujące w miodzie związki flawonoidowe, garbniki katechinowe, kwas benzoesowy, oraz antranilin metylu. Wysokie działanie antybakteryjne wykazują miody spadziowe z drzew iglastych, miód gryczany i lipowy. Dodatkowo, zainteresowanie wśród naukowców wzbudza miód Manuka, pochodzący z Nowej Zelandii, który słynie z bardzo wysokich właściwości bakteriobójczych. Wynikają one z obecności w nim metyloglioksalu. Do niedawna za najważniejszy związek o działaniu bakteriobójczym uznawany był nadtlenek wodoru, powstający w wyniku enzymatycznego utleniania glukozy do kwasu glukonowego. Za proces ten odpowiada enzym oksydaza glukozowa. Jednakże część z naukowców uznała, iż w miodzie dojrzałym oksydaza glukozowa jest nieaktywna, w związku z czym powstaje ilość nadtlenku wodoru niewystarczająca do zahamowania wzrostu bakterii. Innym czynnikiem decydującym o działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym miodów może być wysokie ciśnienie osmotyczne. W miodach pszczelich zidentyfikowano również wiele antyoksydantów takich, jak: witamina C, witamina E, enzymy (np. katalaza, peroksydaza). Oprócz tego miód zawiera szereg związków polifenolowych: fenolokwasów i flawonoidów. W miodach stwierdzono występowanie m.in.: kwercetyny, mircetyny, hesperydyny, apigeniny, luteoliny, kampferolu i metoksykamferolu. Spełniają one funkcję barwników (są m.in. odpowiedzialne za barwę poszczególnych miodów odmianowych) i wykazują silne działanie przeciwutleniające. Działają one podobnie jak witamina C, która wzmacnia większe naczynia krwionośne. Flawonoidy uszczelniają wrażliwe ścianki drobniutkich, mikroskopijnych kapilar, zaopatrujących każdą komórkę, oraz zwalczają atakujące je czynniki chorobotwórcze. W ostatnim czasie pojawiło się wiele produktów, w których tradycyjny „biały” cukier został zastąpiony miodem. Jest to świetna alternatywa dla osób aktywnych, które dbają o swoją dietę i o swoje zdrowie. W połączeniu z produktami zbożowymi tworzą prawdziwą zdrową dawkę witamin i minerałów. Miody możecie wybrać w dowolnej wersji smakowej: z dodatkiem imbiru, cytryny, malin – co dodatkowo zwiększa ich właściwości zdrowotne.

Na podstawie:

B.Mika, Produkty pszczele: miód- czyli to co Puchatek lubi najbardziej. Część 2, Ścieżki wiedzy| BIOLETYN 15/I/2015 Wilczyńska A., Przybyłowski P., Charakterystyka związków fenolowych zawartych w miodach., ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII MORSKIEJ W GDYNI, nr 61, listopad 2009, s.33-38

Wszystkie komentarze

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, wypełnij wszystkie pola poniżej