Nowe produkty

NASIONA CHIA – ENERGIA UKRYTA W MAŁYCH ZIARENKACH

Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne. Oprócz łagodzenia dolegliwości żołądkowych chia spowalnia trawienie, zapewnia doskonałe nawodnienie organizmu, pomaga utrzymać równowagę elektrolitów i zwiększa wytrzymałość podczas długodystansowych biegów. Nasiona chia wykazują niezwykle wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w szczególności fitoskładników, takich jak kwercetyna, kemferol, mirycetyna, kwas chlorogenowy i kawowy. Wszystkie te antyoksydanty mają nieoceniony wpływ na zachowanie zdrowia, ponieważ zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a nawet zapobiegają częstym infekcjom wirusowym. W ostatnich latach szałwia hiszpańska przeżywa swój wielki powrót, zdobywając ogromną popularność wśród sportowców, dietetyków, entuzjastów zdrowej i surowej żywności, a także osób, które poszukują łatwych sposobów na zrzucenie nadmiaru kilogramów, poprawę kondycji fizycznej i dodanie sobie energii. Stosowana jest do walki z rozmaitymi chorobami i dolegliwościami oraz w celu poprawy wyglądu włosów, skóry i paznokci. Chia stała się prawdziwą gwiazdą wśród superżywności. Jej malutkie nasiona wielkości ziarenek maku są wyjątkowo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin, minerałów, błonnika, aminokwasów, białka oraz kwasu tłuszczowego z grupy omega-3, zwanego kwasem alfa-linolenowym. Te niepozorne ziarenka, posiadające tak liczne zalety, są stosowane do leczenia tylu różnych stanów chorobowych, że możemy śmiało zaliczyć je do najzdrowszej żywności funkcjonalnej na świecie. Aby odnieść maksymalne korzyści ze spożywania nasion chia, najczęściej zaleca się posypywanie nimi sałatek idań gotowych oraz dodawanie do napojów, koktajli, jogurtu, płatków owsianych, zup, a także wielu innych produktów. Warto nimi także zastąpić posiekane orzechy, otręby pszenne lub siemię lniane. Można spożywać samą chię w postaci sproszkowanego ziarna lub żelu, gdyż nasz organizm łatwo przyswaja ją w całości. Coraz popularniejsza staje się czarna odmiana nasion chia, która wykazuje jeszcze większą zawartość antyoksydantów niż jej biały odpowiednik. Chia (łac. Salvia hispanica), należąca do tej samej rodziny co mięta, rośnie obficie na obszarach pustynnych. Posiada małe nasionka o delikatnym, lekko orzechowym smaku. Roślina wykazuje właściwości hydrofilowe, co oznacza, że łatwo wchłania wodę (jest to atutem roślin pustynnych). Kiedy nasiona szałwii hiszpańskiej połączą się z wodą, na ich powłoce tworzy się warstwa żelu. Właściwość ta (a także to, że 38% nasienia stanowi błonnik) sprawia, że po spożyciu szałwii mamy uczucie sytości, co z kolei pomaga skutecznie walczyć z nadwagą, ograniczyć niekontrolowane napady głodu, utrzymać w równowadze poziom cukru we krwi i łagodzić zaburzenia układu pokarmowego.

Na podstawie: Chia: The Complete Guide to the Ultimate Superfood (Superfoods for Life) – Stephanie Pedersen, 2012

Wszystkie komentarze

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, wypełnij wszystkie pola poniżej