Nowe produkty

PRZEWODNIK PO MĄKACH

PRZEWODNIK PO MĄKAH

Są to produkty wysokobiałkowe i stanowią źródło naturalnych witamin, minerałów, antyutleniaczy oraz błonnika. Często można je stosować do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do musli, jogurtu, ale również do placków, naleśników, wypieków; chleba, ciast, ciasteczek.

Mąka arachidowa

Powstaje z częściowo odtłuszczonych orzechów arachidowych, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych zwłaszcza omega-9, NNKT, oraz kwasów jednonienasyconych. Utrzymują właściwy poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób ze strony układu krążenia. Witamina E jako naturalny przeciwutleniacz spowalnia starzenie się organizmu i chroni przed działaniem wolnych rodników. Mąka ta idealnie nadaje się do wypieków ciast, chleba, placków, lub jako dodatek do koktajli.

Mąka kokosowa

Powstaje z częściowo odtłuszczonej suszonej kopry kokosowej. Cechuje ją wysoka zawartość błonnika. Reguluje tym samym procesy przemiany materii oraz wspomaga walkę ze zbyt wysokim cholesterolem. Błonnik daje uczucie sytości, dzięki czemu pomaga ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii. Stabilizuje poziom glukozy we krwi. Mąkę kokosową charakteryzuje wysoka absorbcja wię przy wypiekach należy pamiętać o zwiększeniu dodawanych płynów. Ma słodki smak – nie musisz więc dodawać cukru!

Mąka konopna

Powstaje z częściowo odtłuszczonych nasion konopi siewnej. Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego w swym składzie 20 aminokwasów, w tym 9 egzogennych, czyli tych, których organizm nie może sam wytworzyć. Jest źródłem błonnika oraz wielu przeciwutleniacz: karotenu, fitosteroli, fosfolipidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych ( w tym kwasu gammalinolenowego) oraz witamin i minerałów. Konopia siewna ma działanie przeciwzapalne, odżywcze, antybakteryjne, przeciwnowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu, reguluje procesy zapalne w organiźmie, zapobiega chorobo ze strony układu krążenia. Dzięki najnowszym technologiom nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Mąka lniana

Powstaje z częściowo odtłuszczonego siemienia lnianego brązowego. Jest to mąka bogata w aminokwasy egzogenne takie jak: leucyna, lizyna, fenyloalanina, tryptofan. Biorą one udział w regulowaniu gospodarki hormonalnej, korzystnie wpływa na wzrok i skórę. Produkt cechuje wysoka zawartość błonnika. Wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową, Witamina B1 jest niezbędna w przekazywaniu impulsów nerwowych oraz do prawidłowych przemian metabolicznych w całym organiźmie. Polecam ją zwłaszcza do muffinek, makaronów, naleśników, placków. Jest również świetnym dodatkiem do płatków, jogurtów i koktajli.

Mąka wiesiołkowa

Powstaje z częściowo odtłuszczonych nasion wiesiołka dwuletniego. Nasiona wiesiołka dwuletniego to cenne źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym gamma linolenowego oraz witamin, minerałów, steroli roślinnych. Wiesiołek wspomaga profilaktykę przeciwzakrzepową i przeciwmiażdżycową. Poprawia stan skóry i włosów. Polecany jest przy stanach zapalnych skóry. Mąkę wiesiołkową najlepiej spożywać bezpośrednio lub do wypieków (nie więcej niż 10%). Mąka z zarodków kukurydzy W ziarnie zarodek stanowi magazyn substancji odżywczych. Jest cennym źródłem białka roślinnego. Zawiera aminokwasy egzogenne, błonnik, wiele cennych witamin i minerałów. Można ją spożywać bezpośrednio z jogurtem, płatkami śniadaniowymi.

Wszystkie komentarze

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, wypełnij wszystkie pola poniżej