PROBIOTYKI

PROBIOTYKI

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne. Są to mikroorganizmy, głównie bakterie kwasu mlekowego, mogące zasiedlać różne środowiska, w tym organizm człowieka. Probiotyk może mieć w swym składzie pojedyncze szczepy bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus spp., Streptococcous spp), szczepy drożdży (Streptococcus spp), kultury pleśni (Aspergillus spp.), lub też bakterie kwasu mlekowego łącznie z wyselekcjonowanymi szczepami drożdżowymi.

Jakie korzyści wynikają ze stosowania probiotyków?

Bakterie te przynoszą nam wiele korzyści:

- Ułatwiają proces trawienia

- Zwiększają wchłanianie witamin i minerałów

- Przy kuracjach antybiotykowych chronią naszą mikroflorę jelitową

- Wpływają na układ immunologiczny zwiększając odporność na zakażenia

- Niektóre szczepy działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo

- Obniżają poziom cholesterolu - Łagodzą objawy nietolerancji laktozy

- Maja zdolność syntetyzowania niektórych witamin z grupy B, Wit K, kwasu foliowego

Istnieją badania, z których wynika, że podawanie probiotyków zmniejsza występowanie atopowego zapalenia skóry u niemowląt, łagodzi objawy astmy u dzieci, obniża częstość zachorowań na choroby górnych dróg oddechowych i podawania antybiotyków u dzieci. Naturalne probiotyki Przykładami żywności probiotycznej są fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry, mleko acidofilne, maślanka.

Często w ich nazwie występuje przedrostek Bio-. Oprócz obecności bakterii mlekowych mają one wiele innych zalet w żywieniu człowieka

– dostarczają pełnowartościowego białka, zawierają bardzo dużo wapnia, witamin z grupy B, A, D.

Bakterie mlekowe znajdują się również w szeroko dostępnych, tanich kiszonkach (kapusta, ogórki).

Kiedy organizm szczególnie potrzebuje probiotyków?

Zaburzenie naturalnej flory bakteryjnej może być spowodowane wymienionymi czynnikami:

-przebytą terapią antybiotykami;

-paleniem papierosów;

-złymi nawykami żywieniowymi: jedzeniem fast foodów, żywności wysoko przetworzonej,

-brakiem produktów mlecznych w diecie;

-piciem alkoholu; -przewlekłym stresem;

-stosowaniem antykoncepcji.

Szczególnie interesujące jest uzupełnienie obecności żywych kultur bakterii w formie ciastek.

Nie wymagają szczególnych warunków przechowywania. Nie muszą być przechowywane w lodówce. Można zabrać je ze sobą w podróż.

Ciasteczka zawierają bio aktywne szczepy bakterii Bacillus Coagulans GBI - 30

Wszystkie komentarze

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, wypełnij wszystkie pola poniżej